Coraz więcej ludzi, a zwłaszcza kobiet zastanawia się nad przejściem na wegetarianizm i całkowitą rezygnację z spożywania produktów mięsnych. U niektórych jest to spowodowane zmianą podejścia do sprawy zwierząt, a u innych ze względu na figurę i zdrowie. Dziś bardzo dużo się mówi, o tym, że tłuste jedzenie, pełne mięsa nie jest zdrowe dla naszego ciała?nadwaga, miażdżyca, cukrzyca to w dużej mierze zawdzięczamy złej diecie. Niektórzy sceptycy, twierdzą, że człowiek nie może obejść się, bez mięsa, bo jest ono źródłem białka niezbędnego dla naszego organizmu. Ale to niej jest do końca prawda, gdyż pełnowartościowe białko (wystarczy jeden gram na każdy kilogram ciała), można znaleźć także w menu roślinnym( soja, soczewica, fasola), a według naukowców najbardziej wartościowe białko dla człowieka to białko z jaja?sporo go jest także w zbożach.
Największym problemem w diecie wegetariańskiej jest zbyt mała ilość żelaza (żelazo zawarte w mięsie jest lepiej przyswajalne przez organizm), co może prowadzić do anemii, ale i to można rozwiązać jedząc więcej produktów roślinnych zawierających witaminę C, która ułatwia przyswajanie żelaza z różnych produktów.
DIETA WEGETARIAŃSKA
poniedziałek, 17 października, 2016 227 Views Comment Off
In :
Porady
Komentarze: